کردها و داعش
با وجود اینکه افراد شرکت کننده در حملات تروریستی به مجلس و مرقد امام خمینی(ره) کرد بودند اما داعش نتوانست با ایجاد شکاف بین اقوام ایرانی ، بهره برداری سیاسی گسترده ای در این خصوص انجام دهد. در ابتدای...
با وجود اینکه افراد شرکت کننده در حملات تروریستی به مجلس و مرقد امام خمینی(ره) کرد بودند اما داعش نتوانست با ایجاد شکاف بین اقوام ایرانی ، بهره برداری سیاسی گسترده ای در این خصوص انجام دهد.
در ابتدای شکل گیری داعش حدود 500 نفر از اکراد از کشورهای مختلف به آن پیوستند، تعدادی از آنها در درگیری ها کشته شدند، تعدای هم که مانده بودند، با مشاهده جنایات داعش در حق مردم کرد از جمله کوبانی، سنجار و آمرلی متوجه باطن پلید این حرکت سیاه شده و توبه کرده داعش را ترک کردند، اما این بدان مفهوم نبود که چرخه ی عضو گیری داعش در بین اکراد ناکارآمد شده باشد ، بلکه قبل از حوادث تروریستی تهران این چرخه عضوگیری به شدت فعال شده بود تا حدی که حزب دموکرات کردستان در اطلاعیه ای اسامی تعدادی از افرادی را که برای داعش تبلیغ می کردند را اعلام کرده بود که نام سریاس یکی از عوامل حمله به مجلس در بین آنان بود.
اما بازی کردن عربستان با کارت داعش به حدی هویدا شده بود که الجبیر وزیر خارجه عربستان قبل از حوادث تروریستی تهران گفته بود تهران باید تنبیه شود همچنین بعد از حوادث تروریستی تهران در حالی که وزارت کشور ایران هیچ گونه بیانه ی رسمی در خصوص هویت مهاجمان منتشر نکرده بود، وی به سرعت اعلام کرد که هیچ کدام از عوامل حوادث خارجی نیستند گویی ایشان کاملا از این عملیات و جزءیات آن با خبر بوده است. از طرف دیگر قطع شدن برنامه های عادی شبکه بی بی سی فارسی ، سی ان ان و برخی دیگر از شبکه های خبری و پوشش زنده ی گزارش از زمان انجام عملیات تا شب خود باعث شگفتی ناظران سیاسی شده بود انگار همه چیز از قبل آماده شده بود.
نکته جالب دیگر واکنش برخی از به اصطلاح روشنفکران عرب بود که از زبان تحلیلگر بخش فارسی بی بی سی بیان می شد، “این حمله کار خود ایران است” شاید مضحکترین تحلیل بود که کسی می توانست تصور آنرا داشته باشد.
در حرکتی دیگر پادشاه عربستان ملک سلمان حمایت کامل خود را از همه پرسی استقلال کردستان عراق اعلام کرد، تا عربستان توانسته باشد با حداکثر توان از این حرکت بهره بردرای سیاسی کرده باشد، تضعیف دولت مرکزی عراق که دولتی شیعی و متضاد با منافع عربستان است همواره مورد توجه ویژه ی آل سعود و حتی اسرائیل بوده است. ثبات عراق و سوریه در کل به معنای حاشیه امن نداشتن اسرائیل و عربستان می باشد.
اما کردها بازیگران مهمی در خاورمیانه از دیر باز بوده و نقش مهمی در تحولات منطقه بازی می کنند. با این وجود، چرا کردها برای این عملیات انتخاب شده بودند؟ آیا انتخاب این گروه اتفاقی بوده است؟ چرا تیمی ترکیبی از دو یا چند قوم برای این حرکت انتخاب نشده بودند؟ این ها همه سئوالاتی هستند که برای پیدا کردن جواب آنها باید مسائلی را خاطر نشان کرد.
به باور تحلیلگران این افراد چندین سال در عراق و سوریه برای داعش جنگیده اند، به خوبی آموزش دیده بودند و نداشتن رحم و شفقت هم از دیگر ویژگی های بوده که داعش در انتقال آن به این افراد بسیار موفق بوده است. اما بهانه چه بوده؟ تنبیه ایران از دید عربستان؟ دفاع از اهل تسنن و حمله به قلب شرک و الحاد از دید داعش؟ ضربه به امنیت ایران از دید اسرائیل و آمریکا؟
می توان گفت این افراد علاوه بر اینکه خود مورد سوء استفاده قرار گرفته اند، از هویت قومی آنها هم سوء استفاده شده است. چون طراحان این حملات سعی داشتند علاوه بر تهیه خوراک خبری برای دستگاه های تبلیغاتی معاند، شکاف بین اقوام و حتی مذاهب کشور را کلید بزنند و سناریویی برای شروع یک درگیری داخلی ایجاد کنند. اما خوشبختانه مردم از هر قوم و مذهبی که بودند به شدت عکس العمل نشان دادند و در دام این نیرنگ کور نیافتادند. ایرانیان نشان دادند از شعور سیاسی بالایی برخوردار هستند و منافع ملی و اسلام را مولفه های وحدت بخش ملی می دانند.
روابط کردها با داعش هموراه روابط شکننده بوده است و داعش نتوانسته است گروه حداکثری از آنها را به خود جذب کند، کردها اگر چه اکثراً اهل تسنن هستند و داعش سعی داشته از این ویژگی حداکثر استفاده را داشته باشد، اما دارای ویژگی های فرهنگی منحصر بفردی هستند، موسیقی ،شعر ،رقص کردی از جمله ی آنها است، مولفه های که داعش تاب تحمل هیچ کدام را ندارد و برای این گروه خط قرمز می باشد. جنگهای زیادی بین اکراد و داعش درجریان بود است ، به عنوان نمونه میتوان به نبرد اقلیم خودگردان کردستان عراق با داعش، نبرد کردهای سوری با داعش، نبرد کردهای ترکیه و پ.ک.ک با داعش نام برد.
به اختصار می توان گفت کردها در طول تاریخ بیشتر قربانی دسیسه های سیاسی و جنگها ی منطقه ای بوده اند تا خود بازیگر اصلی آن باشند. کشته شدن پنج هزار کرد در یک روز در حلبچه ،کشته شدن صدها نفر از کردهای عراق و سوریه به دست داعش و آواره شدن تعداد بیشتری از آنها خود گواهی بر این ادعا است.
بازهم تاریخ تکرار شد این بار به نام کرد و با دست داعش بر علیه ایران، تا هم بر ایران که سنگر اصلی محور مقاومت است ضربه زده شود و از سوی دیگر سناریوی جنگ و نزاع قومی در ایران شکل بگیرد اما باز هم دشمنان ناکام ماندند، اینجا ایران است