جامك ( آینه) جامك ( آینه)
  • صفحه اصلی
  • آخرین اخبار
  • سیاسی
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • بهداشت و سلامت
  • چندرسانه ای
  • اجتماعی
  • شهرستان ها
  • یادداشت
  • درباره ما
  • ورزش
  • ارتباط با ما
آبان ۲۳, ۱۴۰۴
خبر فوری:
ایلام عاری از تب برفکی
آغاز عملیات کاشت گندم در دهلران
افزایش ۴۰ درصدی پروازهای فرودگاه ایلام / نخستین پرواز کاسپین در مسیر تهران – ایلام
جامك ( آینه) جامك ( آینه)
  • صفحه اصلی
  • آخرین اخبار
  • سیاسی
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • بهداشت و سلامت
  • چندرسانه ای
  • اجتماعی
  • شهرستان ها
  • یادداشت
  • درباره ما
  • ورزش
  • ارتباط با ما
آبان ۲۳, ۱۴۰۴
صفحه اصلی/آخرین اخبار/تقدیرگرایی اجتماعی مخرب‌تر از تقدیر گرایی مذهبی

تقدیرگرایی اجتماعی مخرب‌تر از تقدیر گرایی مذهبی

تقدیرگرایی به معنی اعتقاد به وجود نیرویی بیرون از اراده‌ی فرد است که سرنوشت او را تغییر دهد و یا تعیین کند. این نیرو می‌تواند خواست و مشیت الهی باشد یا عوامل اجتماعی و ساختاری جامعه!  بر پایه‌ی این اعتقاد همه‌ی موجودات به راهی می‌روند که از پیش مقدر شده است. اعتقاد و باوری که یکی از موانع فرهنگی توسعه محسوب می‌شود.
کد خبر :21447 دی 11, 1403
پرینت
64 بازدیدها
0 نظر

جامک؛ دکتر اکبر امیدی – جامعه شناس

بررسی‌ها نشان داده میزان تقدیرگرایی سنتی یا مذهبی با متغیرهایی چون میزان سن، میزان تحصیلات و سطح آگاهی افراد ارتباط دارد. به گونه‌ای که هرچه سواد و آگاهی افراد بالاتر باشد، مسئولیت پذیری بیشتری داشته، وضعیت کنونی خود را نتیجه‌ی عملکرد خود دانسته و آن را ناشی از شانس یا تقدیر نمی‌داند.
اگرچه به نظر می‌رسد  تقدیرگرایی سنتی ( مذهبی) در جامعه رو به کاهش، اما در عوض متاسفانه نوع دیگر آن یعنی تقدیرگرایی اجتماعی رو به گسترش است.  در تقدیرگرایی اجتماعی افراد سرنوشت خود را نه یک جبر الهی و خواست خداوند، بلکه ناشی از جبر محیطی و به نوعی ناشی از ساختارهای حاکم بر جامعه می‌دانند. در این نوع از تقدیرگرایی که مختص جوامع شخص سالار و توسعه نیافته است؛ مردم وضعیت خود را نتیجه‌ی عواملی می‌دانند که در کنترل آنها نبوده و بیشتر به ساختار جامعه مربوط است.
مصادیق عینی ساختار اجتماعی در پیرامون ما که به نوعی تقدیر گرایی اجتماعی را بر ذهن افراد تحمیل می‌کنند به روشنی قابل مشاهده هستند. به عنوان مثال: فردی که علیرغم نداشتن سابقه، توان و دانش مدیریتی اما صرفاً به دلیل حمایت یک نماینده به پست ومقام می‌رسد. یا فردی که به خاطر نسبت فامیلی با فلان مرجع دینی همواره در قدرت است. یا فرزندان، برادرزاده، خواهرزاده و بستگان وزیران، مدیران، امیران و صاحبان نفوذ و قدرت در دوره‌های قبل که نه بر اساس شایستگی بلکه بر اساس وابستگی همواره بالانشین هستند. یا فرزندان و نزدیکان بی‌سواد فلان ذی‌نفوذ محلی که از پایگاه رأی توده مردم برخوردار است و به همین دلیل مورد توجه مراجع قدرت قرار می‌گیرد! و …
می‌بینیم که در این روزها این موضوع علیرغم میل رأی دهندگان به دولت دکتر پزشکیان، به وضوح وضعیت انتصابات در دولت او را تحت تاثیر قرار داده است.
تقدیرگرایی اجتماعی بیشتر در جوامع توسعه نیافته رایج است. جوامعی که دو اصل شایسته‌سالاری و حاکمیت قانون هنوز در آن نهادینه نشده است.  در این جوامع افراد برای رسیدن به موفقیت، جدیت و تلاش لازم را انجام می‌دهند؛ اما از آنجا که بستر سیاسی – اجتماعی مورد نیاز برای توسعه در جامعه وجود ندارد و ساختارها با شایسته سالاری همراهی لازم را ندارد؛ لذا افراد احساس می‌کنند تلاش و زحمات آنها مطلوب فایده نیست و باور مردم به کار و تلاش برای دستیابی به هدف تضعیف می‌شود. گسترش تقدیرگرایی اجتماعی از دو لحاظ باعث آسیب اجتماعی می‌شود. از یک طرف مولفه‌های سرمایه احتماعی را مضمحل می‌کند. زیرا اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی را کاهش داده و ارتباطات اجتماعی را به انحراف کشانده و باعث گسترش ناامیدی و سرخوردگی اجتماعی می‌شود و از طرف دیگر با فراهم نمودن زمینه تداوم در قدرت ماندن افراد ناکارآمد، موجب تباهی و فساد در جامعه می‌شود.

هیچ نظر! یکی از اولین.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

سوسری ها همخانه هایی ناخوشایند

اقتصادی

شکاف خبری در فضای رسانه ای ایلام
ایلام نیازمند اعتبارات ویژه اربعین است
رفع مشکل واحدهای صنعتی و معدنی اولویت اصلی دولت یازدهم
فراخوان ثبت نام پرداخت تسهیلات رونق تولید به واحدهای تولیدی استان ایلام
کمیسیون انرژی مقصد نمایندگان حوزه شمالی استان

ورزشی

کشف فرش ۱۴۰۰ ساله با نقش شاهزاده ایرانی در ترکیه!

گالری

ایلام عاری از تب برفکی
سینما ؛ وجه تمایز و تفاوت ما با جوامعی چون عربستان
چرا هاشمی نامزد ریاست مجلس خبرگان نشد؟
شرکت‌ها از ترس فساد مالی به ایران نمی‌روند نه از ترس تحریم‌ها
معاونت سیاسی؛ شاه کلید تبدیل صدا و سیما به “رسانه ملی”
شکاف خبری در فضای رسانه ای ایلام
ایلام نیازمند اعتبارات ویژه اربعین است
رفع مشکل واحدهای صنعتی و معدنی اولویت اصلی دولت یازدهم
فراخوان ثبت نام پرداخت تسهیلات رونق تولید به واحدهای تولیدی استان ایلام
جامك ( آینه) جامك ( آینه)

سایت خبری ما با هدف ارائه آخرین و معتبرترین اخبار در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی فعالیت خود را آغاز کرده است. 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پایگاه خبری جامک است.