کشاورزی مهمترین مزیت اقتصادی ایلام| صنایع تبدیلی نیاز اصلی است
خبرگزاری بازار: ایلام قطب کشاورزی در کشور همواره از داشتن صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات تولیدی محروم است، به گونه ای که امروزه کمبود صنایع تبدیلی تکمیلی به یکی از چالشهای های اساسی در استان تبدیل شده و مشکلات بسیاری را به همراه داشته است.
صنایع تبدیلی و فرآوری از مهمترین مسائلی هستند که میتوانند در کنار جلوگیری از خام فروشی، اشتغال و ارزش افزوده را نیز تقویت کنند؛ از این رو وجود صنایع تبدیلی به ویژه در بخش کشاورزی از ضرورت بالایی برخوردار است.
استان ایلام هم یکی از سرآمدان حوزه کشاورزی کشور بوده، به نحوی که می توان گفت بسیاری از تولیدات غذایی در این منطقه کشت می شود؛ به همین سبب نیز صنایع تبدیلی یکی از مهمترین نیازها در این استان به شمار می رود.
با این حال در استان ایلام سالهاست که شاهد هستیم احداث و توسعه صنایع تبدیلی مورد غفلت قرار گرفته است و همین امر پیامدهای منفی بسیاری از قبیل بی رونقی بازار فروش محصولات کشاورزی، خام فروشی محصولات به استانهای همجوار، افزایش ضایعات، کاهش بهرهوری، کاهش سودآوری، ورود دلالان و… و. به همراه دارد.
کارشناسان اعتقاد دارند یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با خام فروشی در استان ایلام که معضلی بزرگ به شمار میرود و موجب به تاراج رفتن دسترنج کشاورزان شده، تقویت زیرساختهای فرآوری و تبدیلی محسوب میشود که متاسفانه مغفول مانده است.
نقش صنایع تبدیلی کشاورزی در توسعه استان ایلام
احمد نصیری نیا کارشناس کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: صنایع و تجهیزات مرتبط با بخش کشاورزی نقش مهمی در توسعه این بخش و نیز توسعه روستایی ایفا می کند، شایان ذکر است صنایع تبدیلی کشاورزی سبب افزایش بهره وری و بالا رفتن راندمان تولید در مراحل مختلف شده و به میزان قابل توجهی سطح تولیدات کشاورزی را افزایش می دهد؛ از سوی دیگر نیز صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی با هدف جلوگیری از ضایعات و افزایش ارزش افزوده، سهم مهمی در رشد اقتصادی این بخش دارد.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام:به علت مشکلاتی نظیر کمبود اعتبار، نبود سرمایه گذار و عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک ها، صنایع تبدیلی در استان آنگونه که باید رشد و توسعه نداشته است
وی افزود: استان ایلام به علت برخورداری از اقلیم مناسب و آب و هوایی چهار فصل همواره پتانسیل کشت محصولات متنوع کشاورزی و تبدیل شدن به قطب اصلی کشاورزی در کشور را دارد؛ با این وجود معضلی که جلوی رونق این حوزه را در منطقه گرفته نبود صنایع تبدیلی و بهره برداری از ضایعات محصولات کشاورزی است.
مزیتهای رونق صنایع تبدیلی تکمیلی در ایلام
نصیری نیا تصریح کرد: صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی، افزایش سطح درآمد روستاییان، بالا بردن بهرهوری بخش کشاورزی و افزایش سهم اشتغال صنعتی به ویژه در مناطق روستایی و نیز به عنوان جزئی از فرآیند توسعه روستایی ایفای نقش می کند.
وی ادامه داد: همچنین تاسیس این صنایع گامی موثر برای تحقق توسعه منطقه و معیشت تولید کنندگان بخش کشاورزی و باغداری خواهد بود و به همین سبب میبایست به طور ویژه مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرند.
اشتغال ۱۳۲۲ از طریق راه اندازی صنایع تبدیلی در ایلام
علی اعلایی مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: صنایع تبدیلی از میزان بیکاری های دائمی و فصلی در مناطق روستایی کم کرده و زمینه مناسب جهت توسعه بخش کشاورزی را فراهم میکند و به افزایش تولیدات، بهرهوری، ایجاد فرصت های شغلی، تامین نیازهای اساسی، پیوند با دیگر بخش های اقتصادی و کاهش نابرابری های منطقهای منجر میشود؛ همچنین این صنایع راهی در جهت رشد اقتصادی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی و البته تقویت ارتباطات میان بخشهای صنعت و کشاورزی است.
وی با بیان اینکه متاسفانه صنایع تبدیلی تکمیلی در استان ایلام رونق چندانی ندارند، افزود: به علت مشکلاتی نظیر کمبود اعتبار، نبود سرمایه گذار و عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک ها، صنایع تبدیلی در استان آنگونه که باید رشد و توسعه نداشته است که البته با رایزنی های صورت گرفته و حمایت سایر دستگاه های اجرایی، امید داریم قدمی چشمگیر در راستای رفع این معضل برداشته شود.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام تصریح کرد: تعداد کل طرح های فعال دارای پروانه بهره برداری ۱۵۶ طرح با مجموع ظرفیت تولید سالانه ۹۲۰ هزارتن در سال و با ظرفیت جذب ماده خام بالغ بر یک میلیون تن در سال با ظرفیت اشتغال مستقیم یک هزار و ۳۲۲ نفر است.
برخورداری از اقلیم مناسب و خاک حاصل خیز و مستعد و وجود مازاد تولید در بسیاری از محصولات زراعی و باغی استان، نشان دهندهی قابلیت بالای این استان در استقرار صنایع تبدیلی و تکمیلی است؛ به همین سبب باید از این ظرفیت جهت اشتغال زایی رونق بخش کشاورزی توسعه اقتصادی و درآمدزایی برای کشاورزان به نحو احسنت بهره برد.