جامك ( آینه) جامك ( آینه)
  • صفحه اصلی
  • آخرین اخبار
  • سیاسی
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • بهداشت و سلامت
  • چندرسانه ای
  • اجتماعي
  • شهرستان ها
  • یادداشت
  • درباره ما
  • ورزش
  • ارتباط با ما
شهریور ۴, ۱۴۰۵
خبر فوری:

استاندار سابق ایلام مطرح کرد:

ظرفیت‌های گردشگری در انتظار تبلیغات گسترده/مرز، کشاورزی و گردشگری؛ سه ضلع توسعه ایلام

معاون منطقه آزاد مهران خبر داد

گمرک مهران در مسیر ساماندهی و تسهیل صادرات/رفع موانع با همکاری منطقه آزاد و گمرک
تنش آبی ۹ شهرستان ایلام پایان می‌یابد
جامك ( آینه) جامك ( آینه)
  • صفحه اصلی
  • آخرین اخبار
  • سیاسی
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • بهداشت و سلامت
  • چندرسانه ای
  • اجتماعي
  • شهرستان ها
  • یادداشت
  • درباره ما
  • ورزش
  • ارتباط با ما
شهریور ۴, ۱۴۰۵
صفحه اصلی/آخرین اخبار/فرونشست شدید زمین در دشت مهران/حجمی معادل سد ایلام از سفره‌های دشت مهران کم شده است

فرونشست شدید زمین در دشت مهران/حجمی معادل سد ایلام از سفره‌های دشت مهران کم شده است

ایسنا؛ دکتر «حاجی کریمی» در گفت‌و گو با ایسنا اظهار کرد: فرونشست یا نشست زمین یکی از پدیده‌های مهم و بارز کشور است که این روزها در مناطق مختلف کشور باعث سر و صدا شده و حواشی ای را ایجاد کرده است و...

کد خبر :14852 دی 21, 1400
پرینت
109 بازدیدها
0 نظر

ایسنا؛

دکتر «حاجی کریمی» در گفت‌و گو با ایسنا اظهار کرد: فرونشست یا نشست زمین یکی از پدیده‌های مهم و بارز کشور است که این روزها در مناطق مختلف کشور باعث سر و صدا شده و حواشی ای را ایجاد کرده است و مورد توجه رسانه‌های دغدغه‌مند قرار گرفته است.

 وی با بیان اینکه اصلی‌ترین عامل فرونشست در سطح کشور ، افت آب‌های زیرزمینی است ، تصریح کرد: اضافه برداشت از ذخایر آبهای زیرزمینی و افت سطح آب زیرزمینی که ما تحت عنوان بیلان منفی آبخوان‌ها از آن یاد می‌کنیم باعث پایین رفتن سطح آب زیرزمینی و افزایش فشار و وزن طبقات بالایی بر لایه‌های پایین می‌شود، قبل از این که افت سطح آب زمینی صورت بگیرد بخشی از وزن طبقات بالایی و لایه‌های بالای سطح آب زیرزمینی توسط آبی که در داخل سفره آبخوان وجود داشته تحمل می‌شده که به نیروی شناوری و نیروی ارشمیدس معروف است.

استاد هیدرولوژی دانشگاه ایلام ادامه داد:  نشست زمین در خیلی از جاهای کشور ممکن با فروریزش لایه‌ها به صورت یک دفعه و آنی باشد که خیلی خطرناک است و در دشت‌های همدان ،  کرمان استان فارس مواردی از این‌ها اتفاق افتاده خیلی خطرناک هستند و حتی یک مورد هم آن در استان ایلام در مسیر ابتدای جاده شیخ مکان در دره‌شهر حدود سال ۸۵ ۱۳ اتفاق افتاد.
کریمی تاکید کرد:  اینها مربوط به مناطقی هستند که حفراتی در زیر زمین در اثر برداشت از آبخوان در شرایطی که محیط کارستی وجود داشته  اتفاق می‌افتد که در همان یک مورد در استان ایلام اتفاق افتاده اما مورد عمومی دیگری که در خیلی از نقاط کشور و به خصوص در استان ایلام هم به اثبات رسیده و وجود دارد نشست  تدریجی و یکنواخت بخش زیادی از یک سفره  آبخوان در اثر برداشت از آبهای زیرزمینی است، یک نمونه از آن را که در دانشگاه ایلام مطالعه کردیم  فرونشست دشت مهران است که  به طور متوسط در حدود ۲۵ سال گذشته سالیانه حدود ۷۰ سانتی متر افت سطح آب زیرزمینی داشته است و این افت باعث فشار بر لایه‌ها و طبقات زمین شده و به طور متوسط در طول ۲۵ سال گذشته چیزی حدود ۲۳ سانتیمتر نشست زمین به طور متوسط در کل دشت مهران اتفاق افتاده است.
استاد دانشگاه ایلام ادامه داد: این نشست متأسفانه یک پدیده یک طرفه و غیر قابل برگشت است و همین موضوع باعث کاهش ظرفیت نگهداری آب آبخوان می‌شود و  با محاسباتی که ما در دشت مهران انجام دادیم چیزی حدود ۶۰ میلیون متر مکعب ، یعنی با حساب سرانگشتی حجمی معادل حجم سد ایلام از ظرفیت نگهداری آب سفره‌ی دشت  مهران کاسته شده  و این واقعا یک  فاجعه است و ما باید تلاش کنیم از این فجایع جلوگیری کنیم.
کریمی گفت: بیلان دشت مهران منفی است  یعنی بیش از آنکه تغذیه در آن صورت می‌گیرد، بهره برداری و برداشت اضافه آب از آب‌خوان انجام می‌دهیم که باعث افت سطح آب زیرزمینی شده است.

استاد هیدرولوژی دانشگاه ایلام تصریح کرد: یکی از راهکارهای مهم که می‌توانیم که با نشست زمین مبارزه و از این پدیده جلوگیری کنیم، برداشت آب در قالب و  در چارچوب بیلان است ، یعنی بیش از ظرفیت سفره از آب‌خوان اجازه بهره‌برداری بیشتر ندهیم و این مهم توسط سازمان‌های مسئول  قابل کنترل، پیگیری و رصد است.
کریمی تاکید کرد: موضوع دیگر  تغذیه آبخوان‌ها توسط تکنیک‌هایی به نام آبخوانداری و پخش سیلاب و موارد مشابه است که ما سیلاب‌ها و بارش‌هایی که ممکن است  به صورت رواناب در مناطق ما از دسترس خارج بشوند و حتی با ایجاد سیلاب خسارت‌هایی را هم به وجود بیاورند، فرصتی را فراهم کنیم که این سیلاب‌ها در زمین نفوذ کنند و باعث تقویت و تغذیه آبخوان‌ها شوند و باعث بالا رفتن آب زیرزمینی شوند تا در مواقعی که ما از سفره‌ها بهره‌برداری می‌کنیم از افت سفره‌های زیرزمینی  جلوگیری شود.
وی ادامه داد:  پس در درجه اول مدیریت آبخوان با برداشت متناسب با تغذیه‌ای که  صورت می‌گیرد و در درجه دوم کارهای آبخوانداری و تغذیه سفره‌ها با استفاده از روش‌های مخصوص از تکنیک‌های مناسبی است که می‌توان اجرا کرد و از افت سطح آب زیرزمینی و نشست زمین جلوگیری کرد.

 استاد هیدرولوژی دانشگاه ایلام گفت:  متولی امر پخش سیلاب و کارهای آبخوانداری و کارهای آبخیزداری که به  تغذیه سفره‌ها کمک می‌کند  اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری است  که در این زمینه باید  مطالعات و اقداماتی صورت بگیرد  که اعتبارات نیاز دارد و متولی امر اعطای مجوز به چاه‌ها و  مدیریت آبخوان‌ها آب منطقه ای است.


کریمی تاکید کرد: یکی دیگر از  تبعات و اثرات فرونشست زمین به جز  کاهش ظرفیت نگهداری آب این است که  چون این نشست در همه جای  منطقه یا دشت طور یکسان و یکنواخت صورت نمی‌گیرد خیلی از مواقع باعث ایجاد ترک در ساختمان‌ها و سازه های موجود در منطقه می‌شود که  خود خسارت‌های اضافی است که باید از آنها جلوگیری کرد.

هیچ نظر! یکی از اولین.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

سوسری ها همخانه هایی ناخوشایند

اقتصادی

شکاف خبری در فضای رسانه ای ایلام
ایلام نیازمند اعتبارات ویژه اربعین است
رفع مشکل واحدهای صنعتی و معدنی اولویت اصلی دولت یازدهم
فراخوان ثبت نام پرداخت تسهيلات رونق توليد به واحدهاي توليدي استان ايلام
كميسيون انرژي مقصد نمايندگان حوزه شمالي استان

ورزشی

کشف فرش 1400 ساله با نقش شاهزاده ایرانی در ترکیه!

گالری

استاندار سابق ایلام مطرح کرد:

ظرفیت‌های گردشگری در انتظار تبلیغات گسترده/مرز، کشاورزی و گردشگری؛ سه ضلع توسعه ایلام
سینما ؛ وجه تمایز و تفاوت ما با جوامعی چون عربستان
چرا هاشمی نامزد ریاست مجلس خبرگان نشد؟
شرکت‌ها از ترس فساد مالی به ایران نمی‌روند نه از ترس تحریم‌ها
معاونت سیاسی؛ شاه کلید تبدیل صدا و سیما به “رسانه ملی”
شکاف خبری در فضای رسانه ای ایلام
ایلام نیازمند اعتبارات ویژه اربعین است
رفع مشکل واحدهای صنعتی و معدنی اولویت اصلی دولت یازدهم
فراخوان ثبت نام پرداخت تسهيلات رونق توليد به واحدهاي توليدي استان ايلام
جامك ( آینه) جامك ( آینه)

سایت خبری ما با هدف ارائه آخرین و معتبرترین اخبار در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی فعالیت خود را آغاز کرده است. 

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پایگاه خبری جامک است.