کدخبر : 8697
دوشنبه 8 آوریل 2019 - 10:53
فاقددیدگاه

صنایع تبدیلی، حلقه مفقود شده کشاورزی ایلام

ظرفیت متنوع بخش کشاورزی در استان ایلام باعث شده این استان از بهترین ظرفیت برای تکمیل چرخه تولید که منجر به اشتغال و توسعه در کل استان شود، بهره مند باشد اما کمبود صنایه تبدیلی که می تواند ارزش افزوده بسیاری در این حوزه ایجاد کند، از نیازهای ضروری کشاورزان ایلامی است.

به گزارش ایرنا، استان ایلام از دیرباز تاکنون مهد کشاورزی بوده است، مطالعات باستان شناسی بر روی تپه علی کش با ۱۰ هزار سال قدمت در شهرستان دهلران نشان می‌دهد کشاورزی در این استان از سابقه‌ای بسیار طولانی برخوردار است.
در زمان‌های نه چندان دور نیز امرار معاش مردم استان ایلام از طریق کشاورزی بوده و در روزگار کنونی نیز بیش از ۶۰ هزار خانوار در استان از طریق کشاورزی زندگی خود را می‌چرخانند.
آب و هوای متناسب، خاک حاصلخیر، ۶۴۰ هزار جنگل بلوط، یک هزار گونه گیاهی، رودخانه‌های متعدد و … باعث شده این استان از ظرفیت‌های بسیار بالای برای تولید انوع محصولات کشاورزی برخوردار باشد.
یکی از زیرمجموعه‌های بسیار مهم کشاورزی در استان ایلام فرآورده‌های دامی است که کیفیت محصولات تولید شده استان در کشور بسیار بالاست و در صورت سرمایه گذاری و بسته بندی مناسب می توان ارزش افزوده بیشتری نصیب مردم استان کرد.

* عسل ایلام جزو مرغوب ترین عسل‌های کشور
رئیس جهاد کشاورزی استان ایلام در این ارتباط به خبرنگار ایرنا می گوید: ظرفیت‌های بخش کشاورزی به چند دسته تقسیم می‌شود که در هر یک از بخش‌های افراد زیادی مشغول به کار و فعالیت هستند.
سید محمدتراب میری افزود: امسال بر اساس آمارگیری افراد زنبوردار در استان ایلام، شامل افراد شاغل در زنبورداری به اضافه کارگرانی که در این بخش فعالیت دارند حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم است.
وی عنوان کرد: ۷۹ هزار کندوی زنبور عسل در استان وجود دارد که سالانه از این مقدار ۷۱۰ تن عسل تولید می‌شود، با توجه به کوهستانی بودن استان و نیز مراتع گرمسیری استان و تنوع گونه ‌های گیاهی عسل استان یکی از مرغوب ترین عسل‌های کشور است.
رئیس جهاد کشاورزی استان ایلام ادامه داد: پیگیری‌ها برای صادرات این محصول انجام گرفته که در صورت ایجاد تشکل‌های زنبورداری در حوزه صادرات این کالا و ایجاد برند می‌توان شاهد صادرات این محصول به کشورهای خارجی بود.

* ایلام جزو استان‌های تولیدکننده گوشت مرغ در کشور
وی تصریح کرد: در حوزه تولید گوشت سفید استان ایلام از استان‌های برتر کشور محسوب می‌شود، حدود ۳۹۰ واحد مرغداری در استان فعال است که در هر دوره ظرفیت هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تن تولید گوشت سفید دارند.
میری اظهار داشت: مرغداری‌های استان قابلیت این را دارند که در سال ۶ دوره جوجه ریزی انجام دهند اما به دلیل تنظیم بازار محصولات حوزه گوشت سفید در سال ۱۸ میلیون جوجه ریزی به طور قطعی در حال انجام است که از این تعداد جوجه ریزی ۴۵ هزار تن مرغ زنده تولید می‌شود.
وی عنوان کرد: اشتغال مستقیمی که در این حوزه ایجاد شده یک هزار و ۵۰۰ نفر است، همچنین در استان ایلام سه واحد مرغ تخم گذار به ظرفیت ۷۰ هزار قطعه وجود دارد که سالانه یک هزار و ۲۰۰ تن تخم مرغ در استان تولید می‌شود.

*تولید سالانه ۳۰۸ هزار تن گندم
رئیس جهاد کشاورزی ایلام در خصوص دامپروری در استان نیز اظهار داشت: ایلام ۲۰۰ هزار و ۱۳۸ کیلومترمربع مساحت کل کشور را در اختیار دارد که از این میزان ۱۱۲ هزار و ۳۵۸ هکتار را مراتع تشکل می‌دهند.
وی عنوان کرد: همچنین اراضی قابل کشاورزی استان حدود ۳۳۶ هزار هکتار است که از این مقدار ۷۳ هزار هکتار آبی است که در سال‌های آینده میزان اراضی آبی به ۲۰۰ هزار هکتار خواهد رسید.
میری افزود: سالانه ۳۰۸ هزار تن گندم، حدود ۳۰ هزار تن ذرت علوفه‌ای و ۱۶ هزار تن یونجه و ۵۸ هزار تن جو در استان ایلام تولید می‌شود.

*وجود ۲٫۷ میلیون واحد دامی در استان ایلام
رئیس جهاد کشاورزی ایلام ادامه داد: بیش از ۱۴۰ هزار نفر در استان ایلام در بخش دامپروری و طیور فعالیت می‌کنند.
میری تصریح کرد: در بخش دام در حدود ۲٫۷ میلیون واحد دامی در استان ایلام وجود دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد دامی آن به شکل گوسفند و بره و ۸۵۰ هزار واحد دامی به شکل بز و بزغاله است که جمع دام سبک استان ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد دامی است.
وی عنوان کرد: جمع واحد دام سنگین استان نیز حدود ۹۳۰ هزار رأس است، در مجموع سالانه ۲۷ هزار تن گوشت قرمز و ۹۱ هزار و ۵۰۰ تن شیر در استان تولید می‌شود.
وی گفت: ۲۹۰ واحد گاوداری صنعتی و نیمه صنعتی در استان ایلام وجود دارد که ۵۴ هزار دام گاو و گوساله را در خود نگهداری می‌کنند، علاوه بر این ۵۹۲ واحد دامپروری یا پرواربندی گوساله در استان فعال است که ۳۴ هزار و ۵۸۰ رأس گوساله را در خود پرورش می‌دهند.

** موانع بخش کشاورزی ایلام
یکی از کارشناسان بخش کشاورزی ایلام در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ظرفیت‌های بخش کشاورزی استان ایلام در زمینه تولید عسل، شیر، گوشت سفید و قرمز، گندم، کلزا و… بسیار بالاست و نیاز است این بخش مهم ساماندهی شود.
محمد علی اکبری تصریح کرد: ساماندهی بخش کشاورزی در استان ایلام یعنی اینکه زنجیره تولید در استان ایلام با استفاده از صنایع تبدیلی در استان ایلام ایجاد شود که ارزش افزوده بیشتری نصیب مردم استان شود.
وی عنوان کرد: بسیاری از محصولات کشاورزی استان نظیر فرآورده‌های دامی توسط دلالان با قیمت‌های بسیار پایین از دست کشاورزان خریداری می‌شود، در حالی که می‌توان با برندسازی، بسته بندی، واحدهای تبدیلی مرتبط اشتغال و درآمد بیشتری نصیب مردم استان کرد.
وی گفت: در حال حاضر بیکاری به عنوان بزرگترین مشکل استان ایلام شناخته می‌شود، با سرمایه گذاری بر روی هر یک از زیر مجموعه های کشاورزی استان می‌توان شاهد اشتغالزایی بسیاری از جوانان استان بود.
کارشناس کشاورزی استان ایلام اظهار داشت: آنچه که در بخش کشاورزی برای سرمایه گذاری حائز اهمیت است کیفیت محصولات تولیدی است که سرمایه گذاری بر روی آن را توجیه پذیر کرده است.
وی عنوان کرد: گوشت قرمز تولید شده در استان با توجه به وجود مراتع بکر استان یکی از با کیفیت ترین گوشت‌های کشور به شمار می‌رود که حتی این گوشت به مناطق مختلف کشور نیز ارسال می‌شود.
اکبری اظهار داشت: به طور مثال با وجود تولید سالانه ۹۱ هزار تن شیر، اما هم اکنون کارخانه شیر در استان ایلام فعال نیست و بسیاری از تولیدکنندگان شیر خود را در خارج از استان به فروش می‌رسانند.
وی ادامه داد: هم اکنون با وجود تولید سالانه ۴۵ هزار تن گوشت سفید فقط دو کشتارگاه در استان فعال است و بسیاری از مرغداری‌های استان مرغ‌های خود را به خارج از استان ارسال می‌کنند.
با توجه به ظرفیت‌های بی شمار استان در تولیدات کشاورزی سرمایه گذاری در این بخش نیازمند توجه مسئولان است، اول از همه اینکه ظرفیت‌های بخش کشاورزی استان باید در کشور به خوبی معرفی شوند.
با توجه به مرز بین اللملی مهران و نزدیک بودن به شهرهای عراق، می‌توان با ایجاد واحدهای تولیدی و صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی، بسیاری از محصولات را صادر کرد.

Print Friendly, PDF & Email
امتیاز:
اشتراک گذاری:
برچسب ها :
مطالب مرتبط
دیدگاه شما

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.